måndag, januari 10

Lite kort om Whisky!




Visste du att Amerikansk Whiskey stavas med -ey på slutet medan whiskey i andra länder stavas Whisky? I Irland stavas det också med -ey på slutet. Godingar från USA är t.ex. Four Roses som enligt Amerikansk lag skall lagras minst två år med vanligtvis lagras 4-12år. De rostade ekfaten som whiskeyn lagras på får bara användas en gång.Jack Daniels en annan god amerikanare lagras även den på rostade ekfat men innan den lagras skall den filtreras i åtta timmar genom ett sockerlönns-träkolsfilter för att ge whiskeyn den rökiga sötman.

Jameson är en klar irlänsk favorit. Det är en blended whiskey som är destillerad tre gånger. Denna whiskeyn lagras i fem år på begagnade sherryfat.

Och sen lite kort om de lite finare Lagavulin och Laphroaig. De är båda singelmalt whisky (observera stavningen, skotsk whisky!) vilket innebär att det rör sig om maltwhisky från ett enda destilleri, årgångar får blandas men den yngsta skall anges på flaskan. Både Lagavulin och Laphroaig kommer från Islay där man tillverkar whisky som ligger i topp vad gäller karaktärsfullhet. Malten röks kraftigt och smaker såsom tjära och tång(som kommer ifrån torven som används) framträder i whiskyn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar